Cinnamon Roll στο ταψί

06 Οκτωβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
totalTime
Συνολικός χρόνος
Υλικά

Για τη ζύμη

  • 3 1/3 φλ. (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. (250 ml) χλιαρό γάλα
  • 1/3 φλ. (75γρ.) ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια (7 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλ. (85ml) λιωμένο ανάλατο βούτυρο 
  • 1 αυγό

 

Για τη γέμιση

  • ½ συσκευασία (125γρ.) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. (150γρ.) μαλακιά καστανή ζάχαρη (Light Brown Soft Sugar) 
  • 3 κουταλάκια  (12γρ.) κανέλα

 

Για το γλάσο τυριού

  • 1 συσκευασία (200γρ.) τυρί κρέμα (Cream Cheese)
  • ½ φλ. (125γρ.) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ φλ. (250γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά (10ml) εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στη βάση μια στρογγυλής φόρμας 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και αλείφουμε τα πλαϊνά με βούτυρο. 
  2. Σε μπολ, βάζουμε το γάλα, 1 κουταλιά ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να αφρίσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε 8–10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και λεία ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1–1 ½ ώρα.
  4. Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. 
  5. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στο ξύλο ή στον πάγκο μας και βάζουμε επάνω τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 40Χ45 εκ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη γέμιση. Κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 5–6 εκ.
  6. Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και τη ρολάρουμε σε «σαλιγκάρι».
  7. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε γύρω γύρω, από την πρώτη λωρίδα, τις υπόλοιπες λωρίδες, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγάλο ρολό. 
  8. Το τοποθετούμε στη φόρμα. Το πιέζουμε απαλά για να ανοίξει ομοιόμορφα το cinnamon roll. 
  9. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά, περίπου. Ξεσκεπάζουμε και πιέζουμε και πάλι απαλά για να ανοίξει ομοιόμορφα το cinnamon roll.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35–40 λεπτά. 
  11. Για το γλάσο: Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο. Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε λείο και αφράτο μίγμα. Περιχύνουμε το cinnamon roll μόλις βγει ζεστό από τον φούρνο με τη μισή ποσότητα του γλάσου.
  12. Σερβίρουμε το cinnamon roll με το επιπλέον γλάσο.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png